Speciale bæredygtig filmproduktion

Det kan man i hvert fald! Men Josefine’s speciale fra film- og medievidenskab på KU var faktisk det første af sin slags. I specialet tog Jordnær Creative’s grundlægger temperaturen på den danske branche, og i sin research rejste hun rundt i Europa med bus for at finde ud af, hvilke initiativer, der findes derude. Vi har spurgt Josefine, hvordan det var at skrive speciale om bæredygtig film- og medieproduktion.

Josefine Madsen, Jordnær CreativeHvad var grunden til, at du skrev speciale om bæredygtig medieproduktion?

,,Jeg hader, når ting ikke giver mening, eller ikke gør en forskel i den virkelige verden. Det var nok den største motivationsfaktor for, hvorfor jeg valgte at skrive om et nærmest uberørt emne i dansk kontekst.

Men det krævede rigtig meget research og selvstændighed at finde hoved og hale i, hvordan jeg skulle tilrettelægge et speciale om noget, jeg ikke var blevet undervist i selv. Det var ambivalent. På den ene side steg min drivkraft undervejs, når jeg fokuserede på europæiske initiativer og sparrede med folk fra udlandet. På den anden side føltes det som en overvældende tung udfordring, når jeg vendte blikket mod mit eget lands manglende indsats på området.”

,,Herhjemme var der ingen fodspor at følge, eller teoretisk eksperthjælp at hente.”

Heldigvis fik jeg fantastisk supervision og støtte fra den finske professor Pietari Kääpä, der i den grad er ekspert i miljøorienteret medieforskning. Og så viste mit samarbejde med Caroline Gjerulff fra Copenhagen Film Fund sig at blive en uundværlig hjælp til indsamling af kvalitativ data. Desuden havde jeg fuld moralsk opbakning fra min danske specialevejleder, Johannes Riis, der modigt lod mig specialisere mig i et, for ham, totalt ukendt felt – og under meget frie rammer.

Hvis jeg skulle give et råd til fremtidige specialeskrivere, ville det være at skrive om noget, der kan blive blive startskuddet på en karriere. Og hvis man kan finde en god samarbejdspartner, enten som case, eller nogen at skrive sammen med vil jeg KLART anbefale det!”

Hvad overraskede dig mest ved det, du fandt ud af?

,,Hvad der overraskede mig mest? Hmm.. Det er et godt spørgsmål. Jeg tror, at det, der kom mest bag på mig var, at ingen i Danmark så potentialet i at tænke miljøvenligt og cirkulært i vores underholdningsindustri. Selvom det påvirker virkelig mange mennesker på tværs af samfundet. Både bagved og foran skærmen.

Hverken det offentlige eller grønne virksomheder udnytter den enorme synlighed og folkelige værdi, film og TV har. Mange tænker faktisk slet ikke på det som en industri, og det er en skam.

Omvendt fandt jeg ud af, at de bæredygtige leverandører og muligheder ikke eksisterer i film- og TV-arbejdernes bevidsthed. Beslutninger i deres hverdag bliver truffet meget hurtigt og oftest på baggrund af tidligere erfaringer og netværk. Det blev helt tydeligt for mig, at der manglede et mellemled, der kunne forbinde de to verdener, og hjælpe den grønne omstilling på vej, uden af det skulle koste nogle af parterne tid og besvær.”

Her kan du se den film, Josefine lavede under sit speciale:

Josefine opdagede altså, at Danmark nærmest ikke kommet var i gang med omstillingen, men at der i udlandet findes masser af initiativer og løsningsmodeller, der virker. Det, at der manglede et mellemled blev grundlaget for Jordnær Creative.

Siden Josefine afleverede sit speciale i oktober 2018, er der sået frø til et nyt felt på universiteterne. Blandt andet har Laura Kornerup Jensen sammen med sin vejleder udgivet en klumme om bæredygtig filmproduktion. Hun skrev speciale i Kommunikation og Digitale Medier på Aalborg Universitet København.

Vi arbejder for, at universiteter og uddannelsessteder skal udvikle kurser og linjer om bæredygtighed i den kreative industri, og giver også rigtig gerne talks og workshops. Så du må endelig kontakte os, hvis du har brug for at få sat tankerne i gang i dit undervisningslokale.

UDDANNELSE AF KREATIVE KRÆFTER MED FINGRENE NEDE I JORDEN

Lige nu går det godt for den danske filmbranche. Store spillere på det globale marked vil investere i danske serier, og der er interesse for dansk talent. For eksempel er Miso Film i gang med at producere 3. sæson af ‘The Rain’ til Netflix, og producent Kim Magnusson forudser, at streamingtjenester vil stå for en lang større del af finansieringen end offentlige midler i løbet af de næste 5 år.

Uddannelse handler derfor både om udvikling af det teoretiske felt, men i den grad også om en (videre)uddannelse af dem, der i dag arbejder med kreativ produktion. Det vil vi vende tilbage til i vores næste indlæg. Så vil vi gerne gennemgå nogle af de europæiske initiativer, Josefine stødte på, og hvordan de kan bruges til at tage skridt mod en dansk branche i bedre balance. Så stay tuned, det er på vej – og i mellemtiden:

HAR DU FÅET LYST TIL AT NØRDE VIDERE OM BÆREDYGTIG MEDIEPRODUKTION? 

Vi vil også gerne anbefale dig at klikke rundt på greenfilmshooting.net. Der kan du blandt kan finde ‘best practice-guides’, og læse magazin om bæredygtig filmproduktion.

Til slut et par nye bøger om bæredygtig filmproduktion:

  • Pietari Kääpä (den finske ekspert, der hjalp Josefine), fra 2018: Environmental Management of the Media: Policy, Industry, Practice.
  • Hunter Vaughan, fra 2019: Hollywood’s Dirtiest Secret: The Hidden Environmental Cost of the Movies.

Hvis vi kan hjælpe dig med gode reference, har Josefine en lang liste med bøger og tekster, du kan kaste dig over. Vi er lige nu del af Science Innovation Hub på KU, og vores dør er åben, hvis du har lyst til at komme forbi til en kop kaffe. Så skriv endelig til os!